Veraset İlamı Nedir


Veraset İlamı Nedir

Bir kişinin ölümünün ardından mirasın nasıl paylaşılacağı aslında merak edilen bir husustur. Miras paylaşımı kanunlar çerçevesinde belirli kurallara göre yapılmaktadır. Öncelikli olarak mirasçılar ve ardından ise mirasçıların miras payları belirlenir. Peki, ama nasıl?

“Veraset ilamı” bir diğer adıyla “mirasçılık belgesi” mirasçıları ve bu mirasçıların miras paylarını gösteren hukuki nitelik taşıyan bir belgedir. Yasal mirasçıların bu belgeyi mahkemeden talep etmeleri gereklidir. Yasal mirasçıların birden fazla olması durumunda sadece bir tanesinin veraset ilamını istemesi yeterli olacaktır. Bu talebin üzerine mahkeme, nüfus müdürlüklerine yazı yazarak mirasbırakanın yakınlarnın adlarını ve yakınlık derecelerini öğrenir ve bunun ışığında miras paylarını belirleyerek bu ilamı hazırlar ve talep edene verir.

Bunun yanı sıra Noterlik Kanunu’nda yapılan düzenleme ile mirasçılık belgesinin noterden de istenebilmesinin yolu açılmıştır. Fakat bilgi eksikliği ya da ilamın verilmesi için yargılama gerekmesi durumlarında noter talep edene veraset ilamını veremeyecektir.

Veraset ilamının kimlere ne şekilde verilebileceği Medeni Kanun’da açıkça düzenlenmiştir.

“IV. Mirasçılık belgesi
 Madde 598-
 Başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, sulh mahkemesince veya noterlikçe mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge verilir.”

Mirasçılık belgesi aksi ispat edilebilen bir hukuki belgedir. Kanunda belge istemine bir ay içerisinde itiraz edilebileceği düzenlenmiş olsa da bir aylık itiraz süresinin geçirilmiş olması durumunda da belgenin geçersizliğine itiraz edilebilecektir.

“Mirasçı atamaya veya vasiyete ilişkin ölüme bağlı tasarrufa mirasçılar veya başka vasiyet alacaklıları tarafından kendilerine bildirilmesinden başlayarak bir ay içinde itiraz edilmedikçe, lehine tasarrufta bulunulan kimseye, sulh mahkemesince atanmış mirasçı veya vasiyet alacaklısı olduğunu gösteren bir belge verilir. Mirasçılık belgesinin geçersizliği her zaman ileri sürülebilir.”

Ancak mirasçılık belgesine bir aylık süre içerisinde itiraz edilmesi ile süre geçtikten sonra itiraz edilmesi arasında ispat hususunda birtakım farklılıklar oluşmaktadır. Bir aylık süre içerisinde veraset ilamına itiraz edilirse sade bu itiraz veraset ilamının verilmesini engellemeye yeterlidir. Ama bir aylık süre geçtikten sonra veraset ilamına itiraz edilirse bu halde belge sahibinin mirasçı olmadığının itiraz eden tarafından ispat edilmesi şarttır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İhtiyati Haciz Şartları Nelerdir?

Miras Hukuku