İhtiyati Haciz Şartları Nelerdir?

İhtiyati Haciz Şartları


İhtiyati haciz, geçici hukuki koruma tedbirlerinden biridir. Hukuk mahkemeleri kanunu arasında yer almaktadır. İcra iflas kanunun 257 sayılı maddesi gereğince oluşan şartlar sağlandığında ihtiyati haciz mahkemeden talep edilebilir. Burada esas alınan borçlu kişinin mal kaçırma şüphesi oluşması ve alacağın rehinle temin edilmemiş olması durumunda, alacaklının elinde ki borcu gösteren belgelerle mahkeme kararı çıkararak tedbiri talep etmesidir. Alacaklı burada borcun somut bir şekilde sunumunu sağlamak zorundadır. Çek, senet ve bono gibi niteliği gereği borçlu olduğunu güçlendirecek belgelerin bulunması zorunluluğu diye özetlene bilinir. Mahkeme 2 hususu baz alarak kararı çıkarmaktadır. Bunlardan biri alacağın rehinle temin edilip edilmemesi durumu, rehin edilmemesi durumunda karar çıkabilmektedir. Bir diğer hususta sunulan borç belgesinin geçerliliğidir. Fatura, alacaklı ve borçlu arasında düzenlenen sözleşmeler gibi belgeler dışında daha belirgin çek, senet, bono gibi nitelikli belgeler esas alınmaktadır.

 

Vadesi Gelmemiş Alacaklar İçin İhtiyati Haciz Kararı Çıkar Mı?

İhtiyati haciz talebinin kesinleşmesi için esas alınan şartları rehin temininin olmaması ve nitelikli borç belgelerine sahip olunması şeklinde özetlemiştik. Burada değineceğimiz bir başka konuda, vadesi gelmemiş bir borçtan dolayı da ihtiyati haciz talebinde bulunabileceğidir.  Ama bu talep için dikkat edilmesi gereken detaylar vardır. Bunları detaylandırmamız gerekirse, borçlunun muayyen yerinin olmaması, taahhütlerinden kurtulmak için mallarını gizlemeye çalışması,  kaçırmaya çabalaması ve kendisini kaçmaya hazırlamasıdır. Kaçar veya bu amaçla alacaklarının haklarını ihlal eden hileli işlemlerde bulunursa vadesi gelmemiş alacak talebi için ihtiyati haciz talebinde bulunabilir.

 

İhtiyati Haciz Başvuruları İçin

İhtiyati haciz için icra mahkemelerine talepte bulunulmaz. Genel ve görevli mahkemelere, en başta Asliye Hukuk Mahkemelerine başvuruda buluna bilinir. Asliye mahkemeleri duruşma yapmadan da ihtiyari haciz kararı verebilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Veraset İlamı Nedir

Miras Hukuku