Kamulaştırma Faydaları

Kamulaştırma Faydaları


Kamulaştırma nedir, bu kapsamda ele alınacak kavramların ilki olarak görülür. Öncelikle kamulaştırma, kamu yararını gerekçe göstererek devletin bir kimsenin sahipliğinde ve himayesinde bulunan özel mülkiyete rızası bulunmadan son vermesi kararı olması olar tanımlanır. Mahkemeler tarafından belirlenmiş olan bedel, taşınmaz mal, kaynak ya da irtifak hakkının kamulaştırılma bedeli olarak karşımıza çıkmaktadır. Taraflar özellikle mahkemede bu bedelde anlaşması halinde kamulaştırma bedeli olarak anlaşılmış olan miktar nakit ve peşin olarak, idare ile hak sahibi adına bankaya yatırılmış olur.

Kamulaştırma Faaliyetinin Var Olan Faydaları Nelerdir

Kamulaştırma nedir; kavramı ile açıklamaya çalışırsak devlet eliyle yapılan işlemlerin güvence altına alınması olarak da tanımlanmaktadır. Kamulaştırma bedelinin kesinleşmesi tarihinden beş yıl içinde, kamulaştırma ve devir amacına uygun herhangi bir işlem veya tesisat yapılmaması veya kamu faydasına yönelik olarak bir ihtiyaca tahsis edilmeyerek taşınmaz malın olduğu gibi bırakılması şartıyla şekillenmeye başlar. Kamulaştırma ile idarenin tek taraflı olarak idari işlemleri mevzu bahis olmaktadır. İdarenin gereksim duyduğu bir taşınmazı sağlamaya yönelik gücünü tek taraflı olarak açıklamasıyla meydana gelen bir faaliyet türü olarak görülmektedir.

Kamulaştırma Faydaları İle Belirlenmiş Olan Kriterler Nelerdir

Kamulaştırma davalarında davacı taraf eğer mahkemenin verdiği depo kararını belirlenen süresi içinde yerine getirmemesi halinde yapılacak olan usul faaliyetlerini değerlendirme kapsamına alınır. Kamulaştırma işlemleri dahilinde oluşturulabilecek iptal davalarında görevli ve yetkili mahkeme ise, kamulaştırma kararları doğrultusunda Bakanlar Kurulu tarafından alınmış ise, iptal davası Danıştay’da açılması söz konusu olmaktadır. Kamulaştırma nedir, ile belirtilen hususlar gözden geçirilerek oluşturulmaya çalışılır. Devletin kamu faydasını gerekçe göstererek bir kişinin himayesinde bulunmuş olan özel mülkiyete isteği dışında son vermesi kavramın içeriğini geniş bir şekilde tanımlamamızı sağlıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İhtiyati Haciz Şartları Nelerdir?

Veraset İlamı Nedir

Miras Hukuku