Veraset İlamı Nereden Alınır

Veraset İlamı Nereden Alınmalıdır

Veraset ilamı ailesine miras bırakarak ölen kişinin mirasının kanuni olarak kime ne kadar kaldığını gösteren bir belgedir. Ölü kişinin ardından mirasçının kim olduğu, bu mirastan kimlerin faydalanacağı ve kalan mallardan kime ne kadar düşeceği gibi bilgiler veraset ilamı üzerinde yazacaktır. Veraset ilamı iki farklı yerlerden alınır. Bunlardan birincisi noter, ikincisi Sulh Hukuk Mahkemesidir.

Noterden veraset ilamı çıkarıldığı zaman aynı gün içerisinde sonucu almak mümkündür fakat bir miktar ücret ödemek gerekebilir. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından veraset ilamı çıkarıldığında eğer hakim bir şahit istemiyorsa aynı gün içerisinde veraset ilamı çıkarılır. Fakat hakim şahit isterse mahkeme belli bir güne ertelenir ve ne zaman karar verilirse o zaman çıkarılır.

Veraset İlamı İçin Gerekli Belgeler

Veraset ilamının çıkarılabilmesi için birtakım belgeler vardır. Bu belgeler:

·    Ölüm Belgesi
·    Aile Nüfus Kayıt Örneği
·    Veraset İlamı Talep Dilekçesi

Bu belgeler hazırlandıktan sonra Türkiye’nin herhangi bir şehrinde bulunan Sulh Hukuk Mahkemesine başvuru yapılmalıdır. Başvuru notere yapılsa da yine aynı belgeler hazırlanmalıdır. Eğer başvuru Sulh Hukuk Mahkemesine yapılacaksa mirasçı kişinin ölen kişi ile aynı soydan olmuş olması gerekmiyor fakat notere başvuru yapılacaksa kişinin ölen kişi ile aynı soy ismine sahip olması gerekiyor.

Veraset ilamı hakkında daha geniş bilgi almak istiyorsanız ilinizde bulunan Noter bürolarına ya da Sulh Hukuk Mahkemesine gidip merak ettiklerinizi sorabilirsiniz. Böylece daha net bilgiler ile hareket etmiş olursunuz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İhtiyati Haciz Şartları Nelerdir?

Veraset İlamı Nedir

Miras Hukuku