İcra Takibi

İcra Takibi


Alacaklı kişi, borçlu kişiden borcunu alamadığı durumlarda borcunu devlet gücü aracılığıyla alabilir. İcra ne demek sorusunun cevabı ise İcra takibi, alacaklı kişinin İcra Müdürlüğü’ne başvuru yaparak borçlu kişiden borcunu yasal olarak istemesi ile başlatılan işlemlerdir. İcra takibi başlatılabilmesi için, borcun yasal olarak kanıtlanması gereklidir. İcra ve haciz işlemleri İcra Müdürlüğü aracılığıyla yapılmaktadır. İcra Müdürlüğü, devletin icra ve haciz işlemleri için görev verdiği kurumdur. İcra, ilamlı ve ilamsız olmak üzere ikiye grupta incelenir. Mahkeme kararına bağlı olarak başlatılan icra türüne ilamlı icra denilmektedir. Mahkeme kararına bağlı olmadan başlatılan icra türüne de ilamsız icra denilmektedir.

İcra Takibi Nasıl Yapılır?


İlamsız icra yoluyla icra takibi gerçekleştirilirken, alacaklı kişide çek senet veya mahkeme kararı bulunmuyorsa İcra Müdürlüğü’ne ilamsız icra takibi için başvuru yapabilir. Fakat icra takibi başlatılabilmesi için alacaklı kişinin alacağı borcu ispat edecek bir belgenin olması zorunlu değildir. İlamsız icra takibi, yetkili icra dairelerinde açılmaktadır. İcra takibi, borçlunun yerleşim yerindeki icra dairesinde yetkili kurum olarak belirlenmektedir. İlamsız icra takibinde borçlu kişi borçlu olmadığını düşünüyorsa kendisine gönderilmiş ödeme emrine 7 gün içerisinde itirazını bildirebilir. Fakat bu süre içerisinde herhangi bir itirazda bulunmaz ise takip kesinleşmiş olur.
İcra Takibi İtiraz İşlemleri
Borçlu kişi, icra müdürlüğü tarafından gönderilen ödeme emri tebliğine itiraz hakkı bulunmaktadır. İtiraz ödeme tebliğini gönderen icra dairesine itiraz için başvuru yapılmaktadır. İtiraz dilekçesi hazırlanırken yazılı dilekçeler her zaman daha faydalı olmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İhtiyati Haciz Şartları Nelerdir?

Veraset İlamı Nedir

Miras Hukuku