Senet Kefilliği Nedir?

Senet Kefilliği Nedir

Senetler maddi olarak karşılığı verilmeyen bir eşya ya da nesne satın alındığında karşı tarafa belirtilen süre içerisinde ödenmesi kararlaştırılan tutar için verilen kıymetli evraklardan biridir. Borç ilişkisi doğuran senetler üzerinde miktarın, ödeme tarihinin, alacaklının adı ve soyadının, borçlunun adı, soyadı ve imzasının bulunduğu belgelerdir. Yasal olarak bağlayıcılığı olan senetler kişilerin ticari yaşamda en çok kullandıkları evraklar arasında yer alır.

 

Senet Kefilliği Ne Anlama Gelir?

Senetlerde farklı taraflar vardır. Bunlardan birisi muhatap birisi de borçlu kişidir. Borçlu kişi senedi düzenleyen ve karşı tarafa maddi olarak borçlanan kişidir. Muhatap ise alacaklı olarak tanımlanabilir. Senetlerde bir de kefil olan kişi vardır. Senetlerde kefalet durumu son derece sıkı koşullara sahiptir.  Burada kefillik durumunun geçerli olabilmesi için gerekli şartlar arasında geçerli bir asıl borç ilişkisi olmalı, yazılı şekil, kefilin sorumluluğunun azami miktarı, kefalet tarihi ve kefilin sorumlu olduğu miktarın el yazısı ile senet üzerinde belirtilmesi gerekir. Bunlarla birlikte eş rızası da gerekir. Senette kefillik kefil olan kişiyi de borç ödenmediğinde bağlayan bir durumdur.

 

Senet Nasıl Doldurulur?

Senet nasıl doldurulur konusu senetle işi olanlar için son derece önemli bir konudur. Senedin doldurulması için öncelikle taraflar arasında borç ilişkisinin doğması gerekir. Daha sonra senet üzerinde bulunan ilgili kısımlar titizlikle doldurulur. Dikkat edilmesi konulardan biri senedin düzenlenme tarihi mutlaka imzalanan günün tarihi olmasıdır. Senetlerde ödeme günü ve vade sayısı mutlaka belirtilmelidir. Paranın cinsi ve tutarı belirtilmeli ve birden fazla senet varsa hepsinde ayrı ayrı bu durum belirtilmelidir. Senedin kişiye ve şirkete ait olduğunu belirtin. Senedin ödenmesi gereken tarih ve vade mutlaka belirtilmelidir. Senedin tutarını sayı ve yazı ile yazmayı ihmal etmemelisiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İhtiyati Haciz Şartları Nelerdir?

Veraset İlamı Nedir

Miras Hukuku