Velayetin Değiştirilmesi

velayet değişikliğiVelayetin  el değiştirmesi yani boşanma sonrasında velayetin verildiği ebeveyninden diğer ebeveyne geçmesi için bazı kıstaslar mevcut. Hukuk burada öncelikli olarak çocuk bazlı hareket etmeyi uygun görür.  Velayetin el değiştirmesine ilişkin bir takım şartların oluşması gerekir. Bunlar örneğin ; velayeti kendisinde olan  ebeveyn çocuğa yeterince iyi bakmıyordur. Çocuk velayeti kendisine verildikten sonra notlarında inanılmaz bir düşüş yaşamış olabilir. Ciddi anlamda temizlik, sağlık barınma gibi hususlarda problem yaşayabilir. Bu gibi çocuğun hayatını etkileyebilecek esaslı değişikliklerin süreklilik arz etmesi durumunda velayetin el değiştirmesi mümkün olabilir.

Velayetin el değiştirmesi ile ilgili bir dava açıldığında çocuğun idrak kabiliyeti var ise kendini ifade edebiliyor ise bu durumlarda velayetin değiştirilmesi ile alakalı mahkeme dava içerisinde bir uzman vasıtası ile çocuğun da görüşlerini alacaktır.,

Çocuğun o anlamda ki yaş grubuna uygun şekilde pedagog eşliğinde dinlenmesi ve bu konudaki düşüncesini alınmasında fayda var. Velayetin değiştirilmesi şartlarına biraz değinecek olursak eğer velayet görevinin yeterince yerine getirilememesi, çocuğa karşı yükümlülüklerin ağır olarak ihmal edilmesi çocuğun eğitiminin ve barınmasının ağır bir biçimde savsaklaması ve çocuğu etkileyebilecek durumda ise şayet  ebeveynin evlenmesi.  Yani çocuğun içinde bulunduğu durumun değişmesi gösterilebilir.

Velayet değiştirme davalarında esaslı olarak burada kıstas alacağımız şey ebeveynler arasındaki boşanma sonrasında da devam eden  problemlerden ziyade çocuğun üstün yararı. Çocuk topluma, kendisine, gerek ebeveynlerine nasıl daha faydalı olabilir?  Bu fayda nasıl süreklilik arz edebilir. Nasıl iyi bir birey olarak yetiştirilebilir.

İlgili Link : Gaiplik Nedir

Sadakatsizlik Velayetin Ebeveynden Alınmasına Sebep Olur mu?

Özellikle kadınların ilişki içerisinde sadakatsiz olduğu zamanlarda kocalar ya tehdit ile ya zorla ya da şiddet yolu ile protokol imzalatarak çocukların velayetini vermeye zorluyorlar ya da kadın kendi suçluluk duygusu ile kendi isteği ile velayeti verir.

Sadakat evlilikteki temel yükümlülüklerden bir tanesidir. Karı ve koca birbirine sadık olmak durumundadır. Sadakatsizlik, aldatma, ihanet yani diğer eş anlamlıları ile bir boşanma sebebidir. İhaneti öğrendiğiniz andan sonra 6 ay içerisinde buna dayanarak boşanma davası açabilirsiniz. Tazminat isteyebilirsiniz. Çünkü karşınızdaki taraf size ıstırap verici sizi üzecek ve sizin manevi olarak zarar görmenize sebep olacak bir kusurlu davranış sergilemiştir. Ne kadın ne koca ihanet ettiğinde sadakatsiz olduğunda şiddeti ölümü yahut zorla elinden mal mülk alınıp tüm haklarından feragat etmesini gerektirmez.

Velayet konusu çok hassas bir konudur. Kadın aldattiği için yada boşandıktan sonra tekrar evlendi diye velayet ondan alınmaz. Kanunda hayâsızca hayat sürmek, ahlaka aykırı hayat sürmek kavramları vardır. Fakat bunlar çok soyut kavramdır. 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İhtiyati Haciz Şartları Nelerdir?

Veraset İlamı Nedir

Miras Hukuku